gebelikte paxera kullanımı / Hamilelikte Antidepresan ve İlaç Kullanımı - Depam İletişim Psikiyatri Merkezi

Gebelikte Paxera Kullanımı

gebelikte paxera kullanımı

Gebelikte Antidepresan İlaç Kullanımı

Gebelik sırasında antidepresan ilaç kullanımı, bebeğiniz için riskli olabilir. Ancak ilacınızı bırakmanız sizin sağlınız açısından da riskli olacaktır. Depresyondaki çoğu kişi için antidepresan ilaçlar oldukça önemlidir. Şikayetleri azaltacak ve kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır. Ancak gebeyken veya gebe kalmayı düşünüyorsanız ne yapmanız gerekecektir. Bunların cevabına bakalım.

Depresyon Gebeliği Nasıl Etkiler?

Gebelik hormonlarının kadını, depresyondan koruduğu söylense de araştırmacılar bunun doğru olmadığını savunmaktadırlar. Gerçekten de gebelik süresince %10 kadında depresyon gelişmektedir. Her ne kadar gebelik, depresyonu daha kötüleştirmese de duygusal değişimlerden dolayı sıkıntı yaşanabilir.

Gebelikte Antidepresan İlaçlar Kullanılabilir Mi?

Gebelik sırasında birkaç tane antidepresan ilaç güvenilirdir. Bunların kullanımı ile bebekte  doğumsal defekt veya gelişim geriliği olması arasında bir ilişki bulunamamıştır. Doğumdan sonra bebekte çekilme belirtileri dediğimiz titreme, mide -bağırsak problemleri, uyku bozuklukları ve tiz sesle ağlama gibi bulgular olabilir. Ancak yine de araştırmalar devam etmektedir ve ilaç kullanımına, yarar/zarar oranına bakarak dikkatlice karar vermek gerekecektir.

Gebelik Sırasında Antidepresan İlaç Alınmazsa Ne Olur?

Eğer gebe kaldığınızda antidepresan ilaçlarınızı bırakırsanız depresyonunuz tekrarlayabilir. İlacına devam eden gebeye göre 5 kat depresyon geçirme riski gelişir. Ayrıca antidepresan ilacı birden bırakmak, başağrısı, bulantı ve kusma, titreme, baş dönmesi, halsizlik, uykusuzluk, aşırı hassasiyet gibi şikayetlere de yol açabilir.

Ne Yapmalı?

Eğer depresyonunuz var ve gebeyseniz ya da gebe kalmak istiyorsanız doktorunuza danışın. Bazen hafif vakalar ilaç tedavisi olmadan destekleyici yöntemler ve konuşma terapileri ile iyileşebilirler. Ancak durum daha ciddi veya önceden de depresyon geçirme hikayesi varsa ilaç kullanmak gerekecektir. Bu kararı vermek elbette ki kolay olmayacaktır.  Sizin ve bebeğiniz açısından en iyi seçimin ne olacağına, doktorunuzla beraber  karar vermeniz gerekecektir.

Depresyondaysanız ve gebe kalmayı d&#;ş&#;n&#;yorsanız ne yapmalısınız?

Çoğu insan tarafından gebelik bir mutluluk süreci olarak görülmesine rağmen, anne adaylarının yüzde 10 ila 20’si depresyon belirtileriyle boğuşmak durumunda.

Depresyonun çoğu tipinde ilk tedavi seçeneği; antidepresanlardır. Bu grup ilaçlar belirtileri ortadan kaldırırken kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Gebelikte antidepresan kullanımı bebeğinizin sağlığı için risk oluşturabilir fakat keserseniz siz risk altında olabilirsiniz.

Peki o zaman ne yapmalı?

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, antidepresanlar ve gebelikte kullanımıyla ilgili önemli bilgiler verdi.

GEBELİK DEPRESYONU NASIL ETKİLER?

“Önceleri gebelik hormonlarının kadını depresyondan koruduğu düşünülürdü. Ancak araştırmacılar bunun doğru olmadığını ortaya koydu. Üstelik, gebelik duyguları tetikleyerek depresyonla başa çıkmayı zorlaştırabilir.

GEBELİK SÜRESİNCE DEPRESYON TEDAVİ EDİLMELİ MİDİR?

Evet, gebelik esnasında depresyon mutlakla tedavi edilmelidir.

Eğer tedavi edilmemiş depresyon durumu varsa, rutin gebelik kontrolünüzü aksatabilirsiniz. Sağlıklı beslenme zorlaşır, hatta alkol ve sigaraya düşkün hale gelebilirsiniz. Tüm bu olumsuz durumlar erken ve düşük ağırlıklı bebek doğumuna sebep olabilir. Ayrıca doğum sonrasında depresyonun şiddetlenmesi olasılığı artar, sonuçta bebeğinizle de yeterince ilgilenemezsiniz.

ANTİDEPRESAN KULLANIMI TEDAVİDE BİR SEÇENEK OLABİLİR Mİ?

Gebelik sırasında antidepresan kullanımına karar verirken zarar/yarar dengesi göz önünde tutulmalıdır. Bebekte anomali veya başka problemlerle karşı karşıya gelme olasılığı çok çok düşüktür.

GEBELİKTE HANGİ ANTİDEPRESANI KULLANALIM ?

Gebelik esnasındaki kullanımda tercih edilebilecek antidepresanlar:

SSRI (seçici seratonin geri alım inhibitörleri): Bu grubun, gebelik boyunca güvenle kullanılabilir olduğu düşünülmektedir. (Citalopram, Fluoxetin (Prozac) ve Sertraline)

SNRI: Seratonin ve Norepinefrin gerialım inhibitörleri): Bu gruptaki antidepresanlar da gebelikte bir alternatif olabilir. (Duloxetine (Cymbalta) ve Venlafaxine (Effexor XR)

Bupropion (Wellbutrin): Hem depresyon hem de sigara bağımlılığı için kullanılır. Aslında bu ilaç gebelik depresyonunda ilk seçenek olmamasına karşın, diğer gruplara yanıt vermeyen ve sigara bağımlılığı olan gebelerde kullanılabilir.

Trisiklik Antidepresanlar: Bu grup 1. ve 2. seçenek olmamakla birlikte diğerlerine yanıt olmadığında tercih edilebilecek alternatiftir.

Bazı araştırmacılar, SSRI grubunun gebeliğin 2. yarısında kullanıldığında nadir fakat ciddi akciğer problemi oluşturduğunu belirtmişlerdir. Bazı çalışmalarda nadir doğum anomalileri oluştuğuna dair bildirimler varsa da total risk son derece düşüktür.

GEBELİKTE HANGİ ANTİDEPRESANLARDAN KAÇINMAK GEREKİR?

SSRI grubundan olan Paroxetine (Paxil) kullanımı gebelikte önerilmez. Araştırmalarda, Paroxetine kullanımında, fetüste küçük kalp defektleri rastlanma sıklığında artış izlenmiştir.

BEBEK İÇİN BAŞKA NE GİBİ RİSKLER VAR?

Antidepresanları tüm gebelik boyunca ya da gebeliğin son yarısında kullanılırsa bazen bebekte doğumda geçici olarak huzursuzluk ve titreme görüfunduszeue.info problemlerle karşılaşmamak için gebeliğin sonlarına doğru ilaç kesilmelidir.

İLACI DEĞİŞTİRMELİ MİYİM?

Antidepresanı değiştirmek ya da kesmek size ve doktorunuza bağlıdır. İlaca bağlı potansiyel risklerin oluşturacağı endişeler, depresyonu tetikleyebilir.

ANTİDEPRESAN KULLANIMINI GEBELİK SÜRESİNCE KESERSEM NE OLUR?

Bu durumda depresyon tekrar tetiklenebilir. Özellikle SSRI grubunun ani kesilmesinde; bulantı ve kusma, titreme, halsizlik, gerginlik görülebilir.”

MUTLAKA DOKTORUNUZA DANIŞIN

Op. Dr. Betül Görgen, depresyondaysanız, gebelik durumu varsa ya da gebe kalmayı düşünüyorsanız ilaç konusunda mutlaka bir uzmana danışmanızı istiyor. Op. Dr. Görgen, “Bazen hafif ve orta düzeyde depresyon psikoterapi ile düzelebilir. Orta ve şiddetli depresyon durumu varsa veya eskiden depresyon geçirmişseniz, daha şiddetli olarak tekrarlama olasılığı yüksektir” diyor.

Op. Dr. Görgen, annen adaylarına gebelikte depresyonun nedenleri ve etkileri hakkında şu bilgileri verdi:

GEBELİK DEPRESYONUNU TETİKLEYEN DURUMLAR

Gebe kalmadan önce de depresyon hikayesi veya adet öncesi yaşanan semptomların şiddetli olması
Çok genç yaşta gebe kalmak (daha genç gebeler daha fazla risk altında)
Bu süreçte yalnız yaşamak veya yeterli aile desteği almamak
Sınırlı sosyal destek olması (iş yeri sorunları ve maddi sıkıntılar)
Sorunlu bir evlilik sürdürmek veya eşinden şiddet görmek
Gebeliğe, ruhen ve bedenen hazır olmadan yakalanmak

ANNE VE BEBEĞE ETKİLERİ

Gebeliğin adeta doğasında olan stress, depresyon belirtilerini şiddetlendirir.
Depresyon durumu tıbbi uyarıları dikkate almaya engel olabilir. Sigara tüketimi artar veya yeme bozuklukları başlar.
Artan şekilde sigara, alkol ve uyuşturucu ilaçların kullanımı hem size hem de bebeğinize zarar verecektir.
Bazı çalışmalar gebelik depresyonunun erken doğum ve düşük doğum tartısı olasılığını artırdığını belirtmektedir. Ancak bu konu hala tartışılmaktadır.
Depresyon, sizin ile bebeğiniz arasında duygusal bağ gelişmesine engel olabilir. Gebelik boyunca süren depresyon ise doğum sonrası depresyon olasılığını artırır.

KENDİNİZE İYİ BAKIN

Yeni bir bebek için hazırlanmak elbette zor bir süreç ama sizin sağlığınız ilk planda olmalıdır. Bu nedenle her şeyi bir anda yapmaya kalkışmayın. Ev işlerinden uzaklaşın ve sizi gevşeten mutlu eden şeylerle uğraşın. Kendinize iyi bakmazsanız bebeğinize de iyi bakamazsınız.
Endişelerinizi eşinizle, ailenizle veya yakın arkadaşınızla paylaşın. Onlardan destek isterseniz, size yardımın bir yolunu bulacaklardır.
Hala kendinizi mutsuz ve gergin hissediyorsanız bir ruh sağlığı uzmanına gitmekten çekinmeyin.

MUTLAKA TEDAVİ OLUN

Pek çok antidepresan ilaç gebelikte de güvenle kullanılabilir ve bebeğinize zarar vermez.
Ancak doktorunuzla muhtemel riskler üzerine konuşmayı ihmal etmeyin. Doktorunuz sizin belirtilerinizi değerlendirip bir tedavi planı için ruh sağlığı doktoruna gitmenizi önerebilir. Bu konuda destek almaktan kaçınmayın.

Yapılan araştırmalara göre kadınlar erkeklere göre daha çok depresyon yaşamaktadırlar. Peki hamilelik döneminde de depresyon yaşanabilir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Mutlu, &#;Hamilelik hormonlarının kadınları depresyondan koruduğu inanılmakla birlikte, bilim adamları bunun doğru olmadığını savunmaktadır. Hamilelerin yaklaşık yüzde 10&#;unun  hamilelik sürecinde depresyon yaşadıkları bildirilmektedir.&#; diyor.

&#; Hamilelikte Depresyon Geçirme İhtimali Var Mıdır?

Hamilelik hormonlarının kadınları depresyondan koruduğu inanılmakla birlikte, bilim adamları bunun doğru olmadığını savunmaktadır. Hamilelerin yaklaşık yüzde 10&#;unun  hamilelik sürecinde depresyon yaşadıkları bildirilmektedir.

&#; Antidepresan Tedavi Görürken Hamile Kalınması Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Antidepresan tedavi gören bir kadın bebek için karar verdiğinde mutlaka bu ilacı yazan psikiyatr ile görüşmeli ve zamana yayarak kontrollü bir şekilde ilacı kesilmelidir. Eğer antidepresan tedavinin kesilmesi sakıncalı ise hamilelikte en az riskli olan ilaç grubu seçilmelidir. Antidepresan tedavi doğumdan yaklaşık 2 hafta önce kesilmeli ve doğumdan sonra psikiyatrın görüşüne başvurarak doğum sonrası depresyon bulguları aranmalıdır. Özellikle depresyon belirtileri hafif olan kadınlarda ise ilaç yerine psikoterapi denenmelidir

Hamilelikte Antidepresan Kullanımı Hakkında

&#; Hamilelikte Antidepresan İlaç Kullanımın Bebek Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Hamilelikte antidepresan kullanan veya bu ilaçları kullanırken hamile kalan kadınların bebeklerinde problem meydana gelip gelmediği sorunların en başında gelmektedir. Bazı antidepresanların hamilelikte belirgin sakatlıklar yapmadığı bilinmektedir. Bunlar majör anomali adı verilen büyük sakatlıklardır. Oysa minör anomalilerin sıklığı hatırı sayılır miktardadır. Bunlardan en önemlisi kalp ile ilgili anomalilerdir. Özellikle akciğer ana damarında meydana gelen basınç yüksekliği sıklıkla görülmektedir. Doğuma yakın kullanılan antidepresanlar nedeniyle doğan bebeklerin özel bakıma ve yardıma ihtiyacı artmaktadır.

&#; Gerektiği Halde Hamilelik Dolayısıyla Antidepresan Kullanılmamasının Zararları Nelerdir?                                       

Madalyonun diğer yüzünden bakacak olursak, gerçekten emosyonel durumu nedeniyle antidepresana ihtiyacı olan ama bebeğe zarar verebilir endişesiyle antidepresan almayan annelerin bebeklerinin doğumdan sonra daha huzursuz oldukları ve daha çok ağladıkları görülmektedir. Ayrıca doğumdan sonra bu kadınlarda doğum sonrası depresyon da daha sık görülmekte ve anneler bebeklerine yeteri kadar ilgi gösterememektedirler. Sonuç olarak, depresyon sorunu yaşayan bir annenin aldığı ilaçlar kadar, tedavi olmazsa meydana gelen veya ağırlaşan depresyon da zehir etkisi gösterebilmektedir. Bu konuda doğum hekimi kararı kesinlikle anne adayına bırakmaktadır. Potansiyel riskler anlatılarak hamilelikte en az zarar verme olasılığı olan ilaç seçilmektedir.

Hamilelikte Antidepresan Kullanımı Hakkında

&#; Antidepresan Kullanılması Durumunda Tüm Hamilelik Boyunca Kullanılabilir?

Tüm hamilelik boyunca kullanılan antidepresanın doğumdan 15 gün önce kesilmesi önerilmektedir. Nedeni de bu ilacı kullanırken doğum yapan annelerin bebeklerin ilk çıkış durumlarıdır. Bu bebeklerin refleksleri daha zayıftır ve özel bakıma ihtiyaç gösterebilirler.

&#; Emzirme Döneminde Antidepresan Kullanılabilir Mi?

Emzirme döneminde de özellikle doğum sonrası depresyon yaşayan annelerin de zaman zaman antidepresan kullanmaları gerekebilir. Bebeğe geçen ilaç dozu annenin yaklaşık 2 katı olmasına rağmen bunun bebeğe zarar verdiği hala kanıtlanamamıştır.

 

PAXERA 20 mg 28 tablet Gebelik

Gebelik ve laktasyon

D Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Paroksetin'in gebelik ve/veya fetüs/yeni doğan üzerinde zararlı farmakolojik etkileri bulunmaktadır.

PAXERA® gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Hayvan çalışmalannda teratojenik veya selektif embriyotoksik etki gözlenmemiştir.

İlk trimesterde antidepresan ilaç kullanımına maruz kalmayı takiben gebelik sonuçlannın araştınldığı son epidemiyolojik çalışmalarda; paroksetin kullanımı ile ilişkili konjenital malformasyonlann, özellikle de kardiyovasküler olanlann (ör. ventriküler ve atriyal septal defektler) riskinde artış bildirilmiştir.

Veriler matemal paroksetine maruz kalmayı takiben, kardiyovasküler kusuru olan bebek sahibi olma riskinin yaklaşık 1/50 olduğunu göstermektedir.

Genel popülasyon ile karşılaştınldığında böyle kusurlar için beklenen oran yaklaşık 1/'dür.

İlacı reçete edecek hekimler, gebe kadınlar veya gebe kalmayı planlayan kadınlarda alternatif tedavi seçeneğini değerlendirmeli ve sadece potansiyel faydası olası riskten fazla ise PAXERA® tedavisini vermelidir.

Gebe bir kadında PAXERA® tedavisine son verme karan alınmışsa, ilacı veren hekim, “Pozoloji ve uygulama şekli - PAXERA® tedavisinin kesilmesi ve Özel kullanım uyanları ve önlemleri - Yetişkinlerde paroksetin tedavisinin kesilmesi ile görülen semptomlar” bölümlerine başvurmalıdır.

Gebelik dönemi

Paroksetin veya diğer SSRTlara maruz kalan gebe kadınlarda erken doğum bildirilmiştir; ancak ilaç tedavisiyle aralarında neden-sonuç ilişkisi saptanmamıştır.

Gebeliğin son safhalarına kadar paroksetin kullanılmış ise yeni doğanlar gözlem altında tutulmalıdır; çünkü gebeliğin üçüncü trimesterinin sonunda paroksetine veya diğer SSRTlara maruz kalan yeni doğanlarda komplikasyonlar bildirilmiştir. Ancak, ilaç tedavisi ile neden sonuç ilişkisi saptanmamıştır. Bildirilen klinik bulgular şunlardır: solunum güçlüğü, siyanoz, apne, nöbetler, ısı dengesizliği, beslenmede zorluk, kusma, hipoglisemi, hipertoni, hipotoni, hiperrefleksi, titreme, sinirlilik, irritabilite, letarji, devamlı ağlama ve uyuklama hali.

Bazı olgularda bildirilen semptomlar neonatal kesilme sendromu olarak tanımlanmıştır. Olguların çoğunda komplikasyonlar doğumdan hemen sonra veya doğumu takip eden 24 saat içinde ortaya çıkmıştır.

Epidemiyolojik çalışmalar, gebelik sırasında Özellikle gebeliğin son dönemlerinde SSRTlann (paroksetin dahil) kullanımı, yeni doğanların inatçı pulmoner hipertansiyon riskindeki artışla ilişkili olduğunu göstermiştir. Bebeklerde artan risk oranı, gebeliğin geç dönemlerinde SSRTlan kullanan kadınlarda genel popülasyonda görülene oranla ( kadında ) 4 ila 5 kat daha fazla bildirilmiştir.

Laktasyon dönemi

Paroksetinin az bir miktarı anne sütü ile atılmaktadır. Yayınlanmış çalışmalarda emzirilen bebeklerin serum konsantrasyonlarında paroksetin tayin edilebilir düzeyin altında (

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası